عنوان پروژه
توضیحات پروژه
زلزله مهم ترین سانحه ای است که ساختمان ها را در معرض آسیب های شدید قرار می دهد. ۸۰ درصد تلفات جانی سوانح طبیعی در ایران در اثر زلزله هستند. همین مسئله ضرورت مقاوم سازی و تقویت ساختمان ها به خصوص ساختمان های مهم را نشان می دهد. مدرسه ها از جمله ساختمان های مهمی هستند که مقاوم سازی آنها باید در اولویت قرار داده شود. مقاوم سازی مدارس در درجه نخست برای تأمین امنیت جانی دانش آموزان انجام می شود، اما افزایش پایداری و حفظ سرمایه های ملی را نیز به دنبال دارد. در راستای جلوگیری از آسیب پذیری مدارس تهران، خوزستان انجام خدمات مهندسی مطالعات مقاومسازی مراحل اول و دوم و بهسازی لرزهای ۵۱ مدرسه از مدارس تهران و مدارس بخش غرب خوزستان (اهواز) به این مهندسان مشاور واگذار گردید.
شرح تفصیلی کارهای انجام شده
۱- تهیه گزارش تحیلی از آسیبپذیری ساختمانها شامل تهیه آلبوم عکس، گزارش خدمات جنبی، کیفی و کمی، تهیه محاسبات کمی و نقشههای معماری و سازه ساختمانهای موجود
۲- تهیه طرح بهسازی ساختمان شامل ارایه طرح مقدماتی و تفصیلی، تهیه نقشههای معماری نهایی و طرح نهایی
۳- تهیه برآورد و اسناد مناقصه
در روش های مقاوم سازی مدارس ترمیم و تقویت کلی انجام می شود. این روش های کلی عبارتند از:
- استفاده از دیوار برشی
- استفاده از بادبند
- استفاده از میراگر
- اضافه کردن جداگرهای لرزه ای
- اضافه کردن ضخامت دیوارها
- اضافه کردن میان قاب
- پایین آوردن وزن ساختمان
روش های مقاوم سازی قسمتی از ساختمان : در این نوع مقاوم سازی مدارس قسمت هایی از ساختمان ترمیم می شوند که موجب بالا رفتن مقاومت کلی ساختمان و بهبود عملکرد آن در مقابل فشارهای وارده و زلزله خواهد شد.
- مقاوم سازی تیرها و ستون ها با استفاده از ژاکت های فولادی
- مقاوم سازی تیرها و ستون ها با استفاده از ژاکت های بتنی
- مقاوم سازی محل اتصال تیرها و ستون ها
- مقاوم سازی ستون ها با استفاده از frp
- مقاوم سازی خمشی تیرها با استفاده از frp
- مقاوم سازی برشی تیرها با استفاده از frp
انتخاب روش مقاوم سازی ساختمان های قدیمی به دلیل حساسیت و ظرافتی که دارند، از اهمیت برخوردار است. مقاوم سازی مدارس که ساختمان آنها قدیمی است، حائز اهمیت هستند. نکته های زیر در تقویت آنها باید رعایت شود:
- مقاوم سازی باید با کمترین تخریب همراه باشد.
- روش انتخابی باید سختی سازه را افزایش دهد، به علت این که در زمان وقوع زمین لرزه نیروها نسبت به سختی اعضای ساختمان توزیع می شوند.
- روش مقاوم سازی باید سازه ها را از نظر دینامیکی و استاتیکی تقویت کند.
- مقاوم سازی باید به شکلی باشد که شکل پذیری اعضای مختلف ساختمان را در مقابل نیروهای وارده بالا ببرد.
- برای مقاوم سازی مصالح سبک و سازگار به کار رود تا از وارد آودن بار اضافی به ساختمان جلوگیری شود و بیشترین یکپارچگی در بنا ایجاد شود.
- مقاوم سازی کمترین دخالت را در معماری بنا داشته باشد.
با توجه به بررسی زلزله های گذشته، در مواردی وجود میان قاب در ساختمان های بدون عناصر لرزه بر مناسب جان ساکنین را نجات داده است. اما اکنون قسمتی از آئین نامه های مربوط به ارزیابی و بهسازی لرزه ای مختص این عناصر است و ضوابطی برای در نظر گرفتن آنها در سازه ارائه شده است. کاربرد بسیار میان قاب ها به ویژه آجری در مقاوم سازی مدارس به علت اقتصادی بودن متخصصان را بیش از پیش به استفاده از میان قاب ترغیب کرده است.
یکی از روش های جدید مقاوم سازی ساختمان های قدیمی استفاده از frp است. frp با توجه به خواص فیزیکی جایگزین مناسبی برای دیگر روش های مقاوم سازی است. داشتن وزن پایین، الاستیسیته بالا، سادگی جا به جایی و شکل گیری در اندازه دلخواه از مهم ترین مزایای frp هستند.
مصالح frp در مقاوم سازی مدارس با داشتن وزن پایین، مقاومت در مقابل خوردگی، غیر هادی بودن، هدایت کم حرارت، طول عمر بالا، داشتن مقاومت کششی و مغناطیسی و مدول الاستیسته مناسب به کار می روند. محصولات frp چسبندگی زیادی دارند و اتصال آنها به بتن در تقویت سازه ها سهل تر است.
مقاوم سازی مدارس با frp از سایر روش ها سریع تر است و به تجهیزات کارگاهی نیز نیاز ندارد. این روش نسبت به سایر روش های مقاوم سازی از نظر اقتصادی به صرفه تر است. این شیوه مقاوم سازی بعد از پایان کار به تمدید، نگهداری و حفاظت ویژه ای نیاز ندارد. در زمان کار نیاز نیست کاربری ساختمان متوقف شود و اعضای مقاوم سازی در کمترین زمان قابل سرویس دهی هستند. در مقاوم سازی با frp میزان خوردگی بسیار پایین است. از معایب استفاده از frp می توان به ضد حریق نبودن آن اشاره کرد.
پیش از اجرای frp میلگردها باید زدوده شوند. سطوح ناهموار روی بتن باید به وسیله ملات تعمیر و ساب زده شوند. در نصب frp باید به پارامترهایی مانند عرض، جهت و تعداد لایه های الیاف توجه شود. الیاف ها باید با کاتر و قیچی دندانه ریز بریده و سپس به رزین آغشته و روی بتن گذاشته شوند. در صورت بیشتر بودن ضخامت لازم، امکان تکرار دوباره عملیات روی لایه اولیه با نظر متخصص وجود دارد. برای این که از تشکیل حباب در زیر الیاف ها جلوگیری شود، نصب frp باید در جهت تارهای مواد باشد و از وسط قطعه شروع شود و به طرف دو انتهای قطعه ادامه پیدا کند. پس از صاف کردن سطح الیاف با دست بهتر است صاف کردن سطح با یک غلطک دستی نیز انجام گیرد.